Grafikkurser. Collografi. Plast, papper och Akua Inks.

Kurser i grafik. Kursledare Agneta Östlund

Här har jag samlat ett litet urval från de grafikkurser, Inspirationskurs för konstnärer och Kom igång eller Prova På för företag, som jag har genomfört i egen regi:

Tekniker: Kartongtryck, Collografi. Plast Papper och Akua Inks. Flerfärgstryck med chiné colle. Fotopolymer. Nontoxic Printmaking. ImageOn. Torrnål och etsning.

De olika kurserna har jag efter önskemål hållit vid olika privata grafikverkstäder eller kollektivverkstäder i Norrköping, Linköping, Nyköping och Luleå. Blogginlägget visar bilder från berörda verkstäder vid olika kurstillfällen.

Bild: Grafikkurs i collografi den 30 mars 2019. Grafiska galleriet Norrköping. 

Grafikkurs i Plast, Kartong och Akua Inks

Den sista helgen i oktober höll jag kursen i Grafiska Galleriet i Norrköping. De flesta var helt nybörjare, men en del hade tidigare erfarenhet av att trycka grafik efter att tidigare medverkat som deltagare vid kurser som jag hållit vid Senioruniversitetet.
Vad du kan se är bilder från kurser vid olika tillfällen.

Det tar alltid  tid med att starta upp. Först med själva tekniken och sen vilken bild man vill skapa. Ibland brukar det bästa vara att kanske inte tänka så mycket på bilden i början.

Det enkla brukar vara det bästa. Det är när det första trycket går genom tryckpressen och filten lyfts bort från plåten, som deltagarna börja inse resultatet av deras karvande och klistrande på plåten, som inte upplevs så himla märkvärdigt. Många tänker att det här kan väl inte bli nåt…

Men det blir det. Sen tillkommer lite mer kunskaper pö om pö om hur infärgningen kan varieras. Så många möjligheter. Så många kombinationer.

Kurserna har varit endagskurser eller under en hel helg. Den andra dagen, brukar det vara  full aktivitet med pressen. De känner sig säkrare och känner att det blir något i alla fall. Hur man än gör. Alla deltagare är väldigt koncentrerade och förberedda. Några har tagit hem och förberett plåtarna och vi provar flera plåtar på gång med flerfärgstryckning och större storlekar, när det finns tid.

COLLOGRAFIKURS Lördagen den 28 januari 2017 Kursen hölls i Grafiska galleriets verkstad i Norrköping.

här är kursbeskrivningen för mina kurser:

I kursen försöker vi jobba så miljövänligt som möjligt. Med de sojabaserade färgerna Akua Intaglio och vattenbaserade Akua Likvid. Vi kör med plåtar av kartong och plast, och vattenbaserade lacker.

Jag tycker det är lika kul som deltagarna – eller kanske till och med roligare. Bara att se och uppleva glädjeyttringarna från alla när papperet lyfts från plåten. Med aha-upplevelser och kommentarer som ”kan man göra så” eller ”vad häftigt att det blev så där”…!

Nedan: foton med exempel på några verk som gjordes från en collografikurs 2016.


Collografi av Lotta Möller

 

I kurserna använder jag lösningsbefriade färger. Akua inks och Akua Kolor. Det är underbart att kunna låta färgerna ligga framme och fortsätta jobbet utan att det blir skinn på färgen och jag slipper lukten. Färgerna går att kombinera i olika moment. Allt började med en kurs i Florens av den amerikanske konstnären Ron Pokrasso med ImageOn och så försåts Akua. Denne konstnär hittade jag  i en bok om monoprinting. Tyckte att hans arbete var mest inspirerande och kontaktade honom. Och på den vägen blev det… som man säger. Sen jobbar jag faktiskt bara med Akua och nontoxicprintmaking. Jag har lärt mig massor med de här färgerna. Och jo, självklart finns det både för- och nackdelar även med de här – men jag föredrar dessa.

 

Foto från kurs på Krogen Amerika Linköping

Senaste åren har jag haft kurser i Grafiska Galleriet i Norrköping. Tyvärr äe den verkstaden lagd i vila på obestämd tid.

En annan kurs höll jag i november 2013 kanske, har glömt årtalet, på KKV Sörmland i Nyköping. Kursen blev snabbt fulltecknad, och det var en fantastisk dag med alla intresserade och positiva deltagare – alla konstnärer.

I kursen visades momenten genomgående innan kursdeltagarna fick gå loss på materialet. Det trycktes chine collé, flerfärgstryck, spök- och kombinationstryck med de sojabaserade tryckfärgerna Akua Intaglio. Överlag verkade de flesta gilla lättheten och fördelarna med färgerna.

Deltagarna på bilden är Marita Ekman och Ingrid Almquist.

Akua Intaglio Inks har jag arbetat med sedan 2012.

Färgerna fungerar att trycka på torrt eller fuktat papper. De håller sig fräscha i burken och torkar inte. Att fortsätta arbetet med att återfukta grafikpapperet går bra. Och att låta färgklickarna vara kvar på paletten i några dagar för att ta vid där jag slutade föregående gång, har blivit en vana. Men framförallt så är de lätta att städa upp – lite diskmedel på en fuktat trasa – klart!