Beluga, Hajar, Candela och Calatrava

Belugaval eller vitval som arten även kallas, gjorde ett starkt intryck vid besöket på Oceanografic, Valencia. Egentligen hade jag tänkt att lägga ut en video på dessa vackra, intelligenta djur, men det gick tyvärr inte så bra, av någon anledning. Så det fick bli vanligt foto istället. Kanske inte så bra skärpa, men bättre än inget.

Här i akvariet föddes en kalv för ett antal år sedan, men den dog tyvärr. Nu när jag läser i Wikipedia ser jag att ännu en kalv har fötts. År 2016. Denna ”lilla” varelse verkar ha klarat sig. Det är väldigt ovanligt att vitvalar fötts i fångenskap, så denna födelse måste vara en sensation.

Oceanografic är ritad av arkitekten Félix Candela. Det är den största i Europa med 110,000 kvm yta. Och 42 miljoner liter vatten. Parken är formad som en gigantisk näckrosblomma och inhyser över 500 olika arter. Den är belägen i Kultur- och arkitekturparken Ciudad de las Artes y las Ciencias, (City of Arts and Science), som är en stor turistattraktion i Valencia. Den ritades av arkitekterna Félix Candela och Santiago Calatrava.

Projektet påbörjades 1996 och avslutades med operahuset el Palu de les Arts Reina Sofia 2005 (se ovanstående foto), ritad av Santiago Calatrava.

Calatrava är bland annat känd för att ha ritat Turning Torso i Malmö, Sondica, flygplatsen i Bilbao och World Trade Center i New York mfl.

I en tunnel av plexiglas simmar hajar, rockor, muränor och andra fiskar som jag inte vet namnet på, ovanför huvudena på besökarna.

De har verkligen kalla ögon, Hajarna. Lite småruskiga. Tankarna går till filmen Hajen. Naturligtvis. Filmen som fick var och varannan person att sluta bada i havet. Jag gjorde det definitivt. En läskigt bra film. Håller än idag.

Det är tillräckligt för mig att se dessa hajar, som härstammar många miljoner år bakåt i tiden, simma omkring i ett akvarium. Jag tycker nog de sneglar lite rovlystet på oss besökare, och jag ser tacksamt på det tjocka plexiglaset.

På Oceanografics hemsida frågar dom om du skulle vilja känna dig som en fisk i havet? Och sova bland hajarna?

Det är bara att ta med sig sovsäck, pyjamas, myggmedel och bekväma skor…

Text och foto: Agneta Östlund

Länk till oceanografic i Valenia:
https://www.oceanografic.org/