London och bokaffärer

London 2017 maj

Utanför entrén vid bokhandeln Waterstones på Gower Street i
London, dyker vi ned som hungriga hajar i lådorna med special price. Pockets, häftade och inbundna böcker samsas lite hur som helst i utrymmena, efter att ha valsats runt av vetgiriga besökare.

Priserna är humana. Motsvarande en tia till ett eller tvåhundra kronor för de allra största och tyngsta. Här plockas direkt flera fina illustrerade böcker ut, men så poppar funderingarna upp om hur mycket de väger…lägger tillbaka en del. En av dom stannar dock kvar i handen, en bok om Londons arkitektur med foton och ritningar. Inte så tjock. Inte så tung. Den håller jag hårt om när vi går ini butiken och utforskar lokalen.

Ett besök vid Waterstones är omvälvande. Ett koncept med förutom litteratur, månadsmagasin och gratulationskort (som tycks täcka flera väggar) rymmer lokalen också ett fristående café, försäljning av
bläckpatroner, ett antikvariat och ett litet galleri.

På, i stor sett, varje våningsplan finns fåtöljer som är till för de besökande att pösa ned i. Det är mysigt med alla bokhyllor och bord – och alla dessa trappor som vindlar sig uppåt eller nedåt. Det lätta sorlet. Känslan av ett inte alltför strikt välordnat system – men de anställda vet exakt var en bok finns och springer lätt nedför två trappor, för att snabbt springa upp och tillbaka till kunden med ett exemplar. Det skulle kunna vara vilket år som helst. Tiden tycks ha stått still här. Förutom förstås nyss utkomna böcker som talar om att året är 2017.

Fem våningar fulla med böcker i alla dess former och ämnen, ja, till och med spel och handböcker – just name it

Källarplanet eller nedre planet innehåller flera hyllmeter litteratur om mode, konst, foto, arkitektur samt ett mindre antikvariat. I ett låst vitrinskåp samsas förstautgåvor. Längst in finns galleriet.

På annars lediga golvytor har utrymmet utnyttjats väl av uppallade bord med staplade böcker. De är inköpta direkt från överskottslager av varierande bokförlag och säljs till mycket bra priser. Ett flertal besökande har redan parkerat sig i de strategiskt utplacerade fåtöljerna och läser koncentrerat. Heltäckningsmattorna dämpar diskret ljudet av vändandet av blad och några smärre harklingar.

På ett av borden hittar jag boken David Hockney, The Biography 1937 – 1975 publicerad 2011. Med rivna kanter, bilder och snygg uppställning
känns den absolut som en självklar och klart köpvärd bok, trots den lite malande tanken på handbagagets vikt. Vi slår till och börjar räkna på antalet böcker. Avhåller mig efter ett mycket noggrant avvägande från att lägga till ytterligare några ”viktiga” böcker. Prioritering…

När jag kommer hem läser jag på Wikipedia att Waterstones har 275 butiker med 3 500 anställda i England, Irland, Belgien och i Nederländerna. Imponerande. Den största – med 6 våningar och 8 1/2 miles hyllmeter finns vid Piccadilly, London i en byggnad från 1930-talet med tidstypisk arkitektur. Helt klart saknar jag miljön och visst är det skillnad på
England och Sverige i invånarantal. Men kan vi inte försöka ha kvar bokhandeln och bokhandlarna här i vårt avlånga land?

För nog är det väl något speciellt med att gå omkring och ta
upp ett exemplar. Läsa texten på baksidan. Omslaget. Lukten av ny bok. Och så snabbt hem för att krypa upp i soffan och börja läsa.

Text och Foto: Agneta Östlund