Recensioner Samlingsutställningar Corren, NT, Kultursidan.nu

Galleri NP33 Norrköping Samlingsutställning 2017

Artikel från Kultursidan om samlingsutställning 14/1 – 28/1 2017 Galleri NP33 i Norrköping.

Länk till artikeln: http://www.kultursidan.nu/?p=28744

20130313

Samlingsutställning Krogen Amerika 30 år

Vända Sida Linköping

Utdrag ur en artikel av Lars Ola Johansson

http://www.corren.se/kultur-noje/konst/krogen-amerika-fyller-30-med-bravur-6308469.aspx

Vilken manifestation av grafiska bilder! Kollektivverkstan Krogen Amerika, i det anrika, timrade huset från 1700-talet fyller 30 å och firar med utställning i Galleri Vända sida.

Det har varit en ekonomisk kamp för konstnärerna att hålla verksamheten igång, men den här utställningen visar inte bara på dessa övervägande kvinnors ”ihärdighet”, utan dessutom på att de har bibehållit och utvecklat sin fina kvalitet i de grafiska uttrycken.

Här blir det svårt att välja särskilda omnämnanden, eftersom jag följt och skrivit om de flesta av dessa skickliga konstnärer genom åren

Utöver det som mest tilltalar mig här, gör jag mina nedslag främst utifrån en strävan att vissa på bredden i de grafiska uttrycken.

I ett collage av etsningar visar Ann-Lis Enlund på fågelliv där motivet ”Ryttla” är något extra med sin textur och dynamik. Grafikläraren Lars Hoffsten ger naturligtvis exempel på skickligt formade torrnålsetsningar. Bland Lena Möllers etsningar på fotopolymerplåt fastnar jag särskilt för ”Från förr i tiden”, med en triptyk av fint färgtonade minnesbilder. Åsa Kvissberg imponerar med sin textkrypterande textur i sina bilder, liksom Agneta Östlund med sin mixtur och Lena Uhlin med sin naturkomplicerade grafik.

I tiden finns Christina Ruthgers etsningar om ”uppkoppling”, den som samtidigt visar på förlusten i vår kulturhistoria. Snyggt! Caroline Färnström visar här med sina monotypier (fritt manipulerade tryckskapelser) på fantasifulla sökanden som hon också har visat i sina animerade filmer. Hasti Radpour, en av de nya unga på grafikverkstan visar på några bilder i sin träsnittsgrafik, som från sagan som beskriver Persiens kvinnor i sin kamp mot manligt förtryck. Det är en vitalisering av en klassisk hantverksteknik som är imponerande!

Bland de mest färgexpressiva grafiska trycken finns Ingemo Rylanders motiv ”Gycklare i mörkret” och Marina Holmbergs pigga bildcollage ”Elinor och fjärilen”. Randi Leirnes förmedlar med sin svartvita grafik bland annat ett moskétorn, som med sina vibrerande horisontallinjer kanske förmedlar veklagan och tröst i denna religion.

Utöver det jag har nämnt finns det massor med fria, fräcka spännande bilder från grafikverkstan, inte minst Pia Lie Göranssons ”outfit”, med skor och klänningar hängande i taket.

Artikel av Christer Fällman

Krogen bullar upp med grafik

Samlingsutställning Östergötlands Museum Linköping

Artikel Christer Fällman

Litet utdrag:

Hela väggen i det s k Stafettgalleriet på museet är fyllt med grafiska bilder i alla olika tekniker. Det borde vara en omöjlighet. Hopplöst rörigt skulle man tro. Men det fungerar överraskande bra. En skickligt komponerad hängning och övervägande anpassade format gör att ingen i bildkören tar över den andra.

De individuella rösterna från en kollektivverkstad bärs fram tydligt och balanserat. Särarterna syns. Samtidigt är det häftigt med Krogen en masse. I övrigt har scenografin förstärks med rekvisita och textad information. Bäst gillar jag de tre sköna hängande veporna från taket som visar fotografiska utsnitt från hyllor och färgburkar.

Krogen Amerika i Linköping byggdes upp som Östergötlands grafikcentrum åren 1982–1983 med visst stöd från kommunen. Men mycket arbete har varit ideellt under knappa villkor. Ändå har ”Krogen”. som den kort och gott kallas, överlevt alla år och lever starkt ännu. Ett stort antal konstnärer i regionen har kunnat utveckla sig konstnärligt via alltmer mångfacetterade grafiska tekniker. Inte minst har den digitala revolutionen betytt mycket. Ett flertal konstnärer har haft en uppfinningsrik och odogmatisk lust att experimentera fram nya kombinationstekniker.

Läs mer via:

http://www.corren.se/kultur-noje/konst/krogen-amerika-bullar-upp-med-grafik-7962524.aspx

Konstfullt firande i Norrköping

Östgötsk grafik Norrköpings Konstmuseum

Artikel Kultursidan.nu

Östgötsk grafik Norrköpings Konstmuseum
Hösten 2011 blir högtidsdagar för den östgötska konsten.
På lördag den 8 oktober slår Norrköpings konstmuseum upp portarna för inte mindre än två urvalsutställningar med verk av länets konstnärer.

Den största delen av utställningen i konstmuseets bottenplan utgörs av verk skapade av medlemmar ur Östgöta Konstförening, närmare bestämt stipendiater mellan 1965-2010. Urvalet har gjorts av konstmuseets Kerstin Holmer. 24 män och kvinnor (könsfördelningen är jämn) och motiven och teknikerna är mångskiftande – allt från traditionell olja på pannå till relief i plexiglas.

I samband med invigningen presenteras även boken Om konst – Östgöta Konstförening 90 år, en signalröd massiv skrift i ord och bild som tecknar en rik konsthistoria av det svunna seklets Östergötland, där huvudförfattare har varit Bo Sylvan. Konstintendent Stefan Hammenbeck vid Östergötlands museum är bokens huvudredaktör.
– Det här är kanske den största boken om östgötsk konst och det är minsann ingen provinskonst vi talar om! Det är en jättespännande skara konstnärer.
Och verk av ungefär en fjärdedel av dessa hundratalet stipendiater genom åren, avlidna som levande, finns nu alltså att beskåda för allmänheten. Verken är hämtade ur konstmuseets och Östergötlands museums egna samlingar.

Parallellt öppnar även utställningen Östgötsk grafik på konstmuseet. 13 kvinnliga grafiker visar upp sin konst och tekniker.
– Vi är övervägande kvinnor aktiva där men en del engagerade män har anslutit på sistone, säger Anne De Geer, verksam konstnär vid Krogen Amerika, Grafikcentrum i Östergötland.
Och nya tekniker utvecklas hela tiden med samhällets skiftningar.
– Ja, det är mycket fotobaserad grafik och datagrafik numera.

Tillbaka till Östgöta Konstförening. Startskott i Finspång 1921 och alltsedan dess nittio år ”för konsten i tiden” i Östergötland. Hur ser då de närmaste nittio åren ut?
Vi ser med stor tillförsikt på dem, med samma energi och entusiasm. Med boken kan vi säkert också locka några nya medlemmar, säger ordföranden Jan Wahlstein med ett leende.

Text & foto: Michael Eriksson

Grafik Valdemarsvik NT

16 januari 2014

Artikel skriven av Mats Granberg

Det är en storslagen mönstring av östgötsk grafik i Valdemarsvik. Enligt curatorn Karin Klöör är det den första renodlade grafikutställningen i Valdemarsvik sedan 50-talet. Så heter utställningen i InfoCentrets lokaler också helt enkelt Grafik. Och intentionerna är lika pedagogiska som estetiska, mönstringen gäller inte bara konstnärer utan också att presenter så många olika grafiska tekniker som möjligt från kopparstick till nyare, fotobaserade tekniker. Det gör att alla verk som visas inte är nya, men sevärda ändå.

Läs mer på

http://www.nt.se/kultur/?articleid=9354885

GRAFIK

Anne De Geer, Ann-Lis Enlund, Caroline Färnström, Pia Göransson-Lie, Berit Hammarbäck, Åke Johansson, Randi Leirnes, Lena Möller, Lars Olofson, Hasti Radpour, Peter Raners, Christina Ruthger, Jenny Treece Jorup, Agneta Östlund.