Workshop ImageOn i Florens
Ron Pokrasso kurs i Mixed Media Printmaking, Santa Reparata Art School, Florence

För några år sedan var jag på en tvåveckorskurs i Mixed media Printmaking i Florens, Italien. Kursen hölls av den amerikanske konstnären Ron Pokrasso. 

Det började med att jag köpte en bok som handlade om monoprints och montypier. Där fanns bilder på några intressanta bilder och tekniker. Mest blev jag imponerad över Ron Pokrassos grafiska blad som han gjort dels i chiné colle samt monotypier – som påbörjades från ett tryck och sedan utökades allteftersom till nya tryck. Jag hittade honom via nätet och kontaktade honom. Lyckligtvis höll han kurser i de här teknikerna i Europa men vartannat år. I Florens. Kurserna tecknades fort slut men jag hann komma med på nästa års kurs. Och på den vägen var det.

Vi var tolv personer från fem olika länder; England, Skottland, Wales, Sweden (jag) och USA – vid kursen på Santa Reparata International School of Art.

Det var första gången jag fick göra min bekantskap med lösningsbefriade färger som Akua Kolor och Akua inks. De luktar inte och det går att ha dem framme över natt utan att de får skinn på ytan. 

Vi körde på fotopolymerplåtar och laminerade på plåtar med Ristonfilm eller ImagOn, som tekniken också heter. Det funkade med Ristontekniken som det inte hade gjort förut, när jag provade själv hemma i ateljén.  

Chiné colle tekniken var hur kul som helst och vi deltagare dammsög alla butiker som sålde papper i Florens. Det fanns några stycken.

Väldigt trevliga människor var det på kursen och vissa av dem har jag fortfarande kontakt med på Facebook. 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_0047-kopiera.jpg
Grafiskt tryck i chiné colle, akua inks av Ron Pokrasso

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.